Kryptovaluutta kurssit

Tutustu kryptovaluuttojen kursseihin!

osta kryptovaluuttaa
Kryptovaluutta kurssit

Jo muutaman vuoden ajan kryptovaluutta kurssit ovat olleet monien mielenkiinnon kohteena ja yhä useampi sijoittaja miettii kuumeisesti sitä, voiko virtuaalivaluuttaan sijoittaa. Kryptovaluutta kurssien vaihtelut ovat toisinaan kylmää kyytiä ja se saa monet sijoittajat hermostumaan sekä tekemään jopa liian nopeita päätöksiä. 

Vaikka kryptovaluuttamarkkinoita on seurattava aktiivisesti, on kuitenkin pyrittävä pitämään pää kylmänä eikä välttämättä heittäydyttävä jokaisen kurssimuutoksen mukaan. Reagoinnin on oltava nopeaa, mutta panikointi näillä markkinoilla päättyy useimmiten siihen, että kädessä ei ole muuta kuin tappio.

Miksi kryptovaluutta kurssit ovat haasteellisia

Kursseja seurataan jatkuvasti kiinnostuneina, mutta mistä tämä erityinen kiinnostus johtuu? Siihen vaikuttavat nämä asiat:

ikoni

Liikettä mahdoton ennustaa

Kryptovaluutta kurssien liikettä on lähes mahdotonta ennustaa. Siinä, missä perinteiset sijoituskohteet kuten osakkeet tai fiat-valuutat reagoivat tiettyihin itsestään selviin asioihin markkinoilla, samaa ei voi sanoa kryptovaluutasta. Kun maailmantalous lähtee menemään alamäkeä, seuraavat perinteiset sijoituskohteet tätä liikettä. Samassa tilanteessa kryptovaluuttojen kurssit voivat nousta huimiin lukemiin. Niiden reagointia on hyvin vaikea ennustaa etukäteen.

ikoni

Epävarmuus

Kun kryptovaluutta kurssien liikkeitä on mahdotonta ennustaa, niihin liittyy siksi paljon epävarmuutta ja aremmat sijoittajat eivät uskalla tehdä päätöksiä. Siksi tärkeintä ennen sijoittamista onkin laskea, että budjetti kestää kaiken epävarmuuden. Sinun on pystyttää ajattelemaan itsesi sijoittajana kahdella eri tavalla. Toisessa näet itsesi rikastumassa nopeasti ja toisessa voit menettää rahasi nopeammin kuin uskotkaan. Molemmat on otettava huomioon, koska riski on suurempi volatiliteetista johtuen.

ikoni

Kryptovaluutta kurssien kehittyminen

Kun sijoittajana annat itsellesi armoa ja pidät pään kylmänä etkä panikoi, sinun on helpompi luovia eteenpäin kryptovaluuttasijoittajana. Helppoa se ei ole, mutta kerromme sinulle, mitä sinun on tiedettävä ja mihin asioihin kiinnitettävä huomiota, että selviät pienemmistä ja vähän suuremmistakin kryptojen turbulenssista voittajana maaliin. Selvitämme sinulle, mitkä asiat vaikuttavat kursseihin ja pystyykö liikettä ennustamaan millään tavalla.

Miten kryptovaluutta kurssit muodostuvat

Jos olet seurannut kryptovaluutta kurssien muodostumista, saattaa tuntua, että siinä ei ole mitään järkeä eikä sen enempää logiikkaa. Moni sijoittaja on huomannut sen, että niiden kurssi ei muodostu samalla tavoin kuin muiden sijoitusinstrumenttien.

Otetaanpa esimerkki eli perinteisten osakkeiden arvo voi muodostua pelkästään yhden ainoan tai maksimissaan kahden pörssin kaupankäynnistä. Kurssi on silloin helppo laskea eikä sitä tarvitse seurata kovinkaan tarkasti päivittäin.

Kryptovaluutta kurssit muodostuvat täysin eri tavalla. Ne luodaan automaattisesti painotetusta keskiarvosta, joka saadaan jopa sadoista kryptovaluuttapörsseistä. Tällä pyritään estämään se, että jos yhdessä tärkeässä pörssissä hinnat tekevät nousua, sijoittavat myyvät kryptovaluuttansa siellä ja ostavat sitä halvemmasta pörssistä.

Tästä syystä ostohetkellä voi olla pienet erot eri pörssien kesken, mutta erot ovat niin pienet, että niillä ei ole kaupankäyntiin juurikaan vaikutusta. Siksi arbitraaseja eli pakkovoittotilanteita ei kryptovaluutta markkinoilla nähdä. 

Miksi käytetään painotettua keskiarvoa? Se on kaikkein lähinnä oleva oikea kurssi, jos kryptopörssien välillä on pieniä eroja. Suurimmat pörssit, jotka treidaavat eniten, saavat suuremman painoarvon, jolloin pienemmät pörssit eivät pääse nostamaan hintaa vähemmällä kaupankäynnillään.

Kryptovaluutan ostaminen

Miksi Bitcoin ohjaa kryptovaluutta kurssien muodostumista

Mielenkiintoinen ilmiö on myös se että eri kryptovaluutta kurssit nousevat ja laskevat ikään kuin käsi kädessä. Markkinoita johtaa vanhin kryptovaluutoista eli Bitcoin. Mistä tämä tarkalleen ottaen johtuu?

Syy on hyvin historiallinen, koska Bitcoin on ensimmäinen kryptovaluutta, joka sai markkinoilla huomiota ja jalansijaa. Jokainen virtuaalivaluutta on joutunut jonkin aikaa elämään omaa elämäänsä ennen kuin se on hyväksytty pörssiin. Hyväksyminen tarkoittaa aina sitä, että valuutta saa vahvemman statuksen ja se huomioidaan markkinoilla paremmin.

Altcoineihin eli Bitcoinin vaihtoehdoille, joita ovat esimerkiksi Ethereum, Litecoin, Cardano ja Dogecoin, on sijoitettu aktiivisesti vasta muutaman vuoden ajan. Siihen asti Bitcoin sai hallita markkinoita lähes mielensä mukaan.

Kun halvemmat kryptovaluutat tulivat markkinoille, niiden nousut ja laskut ovat seuranneet Bitcoinin liikkeitä hyvin samalla tavoin. Mutta seuraavatko kryptovaluutta kurssit valuuttamarkkinoita? Vastaus tähän on selkeä: kyllä! Niille suuntaa näyttävät lähinnä teknologiaosakkeet, koska ne ovat teknologiaa kuten kryptovaluuttakin.

Mitkä asiat vaikuttavat kryptovaluutta kursseihin?

Kuten tiedetään, kryptovaluutat ovat keskenään hyvin erilaisia. Osa niistä on valuuttoja, osa alustoja ja kolmantena vaihtoehtona ovat tokenit. Ne ovat jo keskenään erilaisia ja poikkeavat tästä syystä huomattavasti myös perinteisistä sijoituskohteista. Siksi niiden arvoa määrittelee hyvin vahvasti se, millaisia ne ovat.

ikoni

Kryptovaluutan arvon määräytyminen

Jos kryptovaluutan alustana on lohkoketju, kryptovaluutalla on arvoa sen mukaan, paljonko sitä on sen lohkoketjulla. Ja se puolestaan riippuu siitä, minkä vahva yhteisö sen taustalla on. Jos käyttäjiä on kyseisellä kryptovaluutalla paljon, sen arvo on korkeampi. Siksi monet varsin uudet kryptovaluutat joutuvat käyttämään aluksi kaiken voimavaransa siihen, että ne saavat yhteisönsä kasvamaan. Joten media- ja somenäkyvyys on tärkeä osa niiden arvoa.

ikoni

Kysyntä ja tarjonta

Kysynnän ja tarjonnan on kohdattava samalla tavoin kuin osakemarkkinoilla. Jos ne eivät kohtaa, se vaikuttaa välittömästi arvoon. Hinta nousee silloin, jos kysyntää on paljon, mutta tarjontaa puolestaan vain vähän. Jos taas tarjontaa on paljon ja kysyntää puolestaan hyvin vähän, hinta laskee. Ei siis ihme, jos sinulle sijoittajana sanotaan, että osta kryptovaluuttaa silloin, kun hinta on alhaalla.

ikoni

Markkinoiden vaikutus

On myös nähtävissä se, että jos markkinoilla menee huonosti, sijoittajat siirtyvät kryptovaluuttamarkkinoille. Se nostaa kryptovaluutta kurssit toisinaan jopa jyrkkään nousuun. Tästä on hyvänä esimerkkinä koronaepidemian alku, jolloin keväällä 2020 pörssit kokivat melkoisen romahduksen. Kryptovaluutta kurssit laskivat aluksi, mutta nousivat sen jälkeen varsin nopeaan kasvuun perinteisten markkinoiden jatkaessa laskuaan.

ikoni

Valuutan määrän vaikutus

Fiat-valuuttoja voidaan laskea markkinoille sitä mukaa lisää kuin niille on tarvetta. Kryptovaluutat toimivat täysin eri tavalla eli useimmilla niistä on tietty raja, jonka yli ne eivät voi mennä. Esimerkiksi Bitcoineja on määritelty olevan markkinoilla 21 miljoona coinia siinä vaiheessa kuin kaikki on louhittu. Se hillitsee inflaatiota, koska sitä ei voi olla markkinoilla loputtomasti kuten perinteisiä valuuttoja euroja tai dollareita.

Median vaikutus kryptovaluutta kursseihin

Medialla ja varsinkin sosiaalisella medialla on mielenkiintoinen vaikutus siihen, miten kryptovaluutta kurssit markkinoilla toimivat. Yksi mielenkiintoinen twiitti voi nostaa tai laskea huimasti jonkin yksittäisen valuutan arvoa. Näin kävi esimerkiksi Dogecoinille, kun Elon Musk twiittasi siitä hyvin positiivisesti. Valuutan arvo lähti välittömästi nousuun. Tosin se myös vaikutti siihen, että markkinoilla on nyt muitakin niin sanottuja meemivaluuttoja Dogen lisäksi.

Kryptovaluutta kurssit ja ennustamisen vaikeus

Äskeisestä voi huomata, että moni asia vaikuttaa kryptovaluutta kursseihin ja samalla vaikeuttaa kurssien ennustamista. Siksi jokaisen, joka haaveilee sijoittavansa kryptovaluuttoihin, on opittava tarkemmin tuntemaan sen valuutan tausta, mihin se on tarkoitettu sekä tämän hetken status markkinoilla. Status eli arvo muuttuu markkinoilla jatkuvasti, joten siksi kryptovaluuttamarkkinoita on seurattava varsin tarkasti lähes päivittäin. Kryptosijoituksia ei voi jättää oman onnensa nojaan pitkäksi aikaa, mikäli kyseessä ei ole pitkäaikainen sijoitus.

Sijoittajana et voi koskaan luottaa siihen, mitä analyytikot sanovat, vaan sinulla pitää olla itselläsi mielenkiintoa selvittää, onko valuutassa kasvupotentiaalia ja millainen sen kehityspolku on lähitulevaisuudessa. Eli käytännössä sinun on perehdyttävä muun muassa kyseisen kryptovaluutan whitepaper -dokumenttiin, jossa tulevat kehitysaskeleet kuvataan. Lisäksi on järkevää katsoa hiukan taaksepäin, onko kyseinen valuutta edennyt aikaisemmin tehtyjen suunnitelmien mukaan.

Myös se on huomioitava, että osa kryptovaluutoista ovat vakiinnuttaneet paikkansa jo varsin hyvin markkinoilla. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ne ovat varsin hyvä sijoituskohde pidemmällä aikavälillä. Ne eroavat siitä, että esimerkiksi meemikryptot ovat hauskoja ja voivat tarjota voittoja lyhyellä aikavälillä, jos osaa lukea trendejä sosiaalisesta mediasta oikein. Kryptovaluutta kurssit ovat sellaisia, että niitä on seurattava tarkasti koko ajan, silloin niihin pystyy sijoittamaan kaikkein tuottavammalla tavalla.

kryptovaluuttoihin sijoittaminen

Aloittelevan sijoittajan virheet

Virheitä sattuu, se on normaalia, mutta tuore sijoittaja saattaa siinä tilanteessa menettää kaiken, mitä hänellä oli varattuna sijoittamiseen. Esimerkki tällaisesta on harha matalasta yksikköhinnasta. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Aloitteleva sijoittaja yleensä etsii hyvää ja potentiaalista sijoituskohdetta, hän seuraa yleensä kohteita, joissa on matala yksikköhinta. Hän näkee ne varsin suotuisina nousijoina. Siksi esimerkiksi meemikolikoita on laskettu liikkeelle jopa miljardi tai enemmänkin, jolloin yksikköhinta jää mahdollisimman alas.

Harha tässä on se, että alhaiset yksikköhinnat eli kryptovaluutta kurssit eivät mitenkään vaikuta nousuun. Siihen vaikuttaa enemmän markkina-arvo eli mitä korkeampi se on, sitä enemmän sijoittajat joutuvat laittamaan siihen rahaa, että sen kurssi lähtisi nousuun. Jos markkina-arvo on pienempi, kurssi liikkuu huomattavasti paremmin. Tämän ymmärtäminen helpottaa jopa aloittelevan sijoittajan elämää.

Kryptovaluutta kurssit ja valuuttojen käyttötarkoitukset

Sijoittajan on myös ajateltava tarkasti sitä, mihin tarkoitukseen hänen tavoittelemansa kryptovaluutta on tarkoitettu. Esimerkiksi Bitcoin on tarkoitettu maksuvälineeksi, mutta jokin toinen vaihtoehto voi olla muuhun tarkoitukseen kuten älysopimuksiin. Jotakin teknologiaa käytetään tukemaan nopeampia valuutansiirtoja. Mahdollisuuksia on paljon.

Käyttötarkoituksia voivat olla muun muassa seuraavat:

Kaikkien näiden joukosta on löydettävä oma, mielenkiintoa herättävä sijoituskohde. Kryptovaluuttoihin on järkevää tutustua hyvin tarkasti ennen kuin tekee varsinaista päätöstä itse sijoittamisesta. Kunkin valuutan virallisilta sivuilta löytää paljon lisätietoa, joskin erilaisilta esittelysivuilta voi lukea lyhyesti mielenkiintoisesta valuutasta.

Kryptovaluutta kurssit ovat mielenkiintoista seurattavaa ja kieltämättä vatsanpohjassa kutkuttaa, koska kunkin valuutan arvo vaihtelee päivän aikana moneen kertaan. Siitä ei silti pidä huolestua vaan miettiä tarkoin, mikä niistä sopii parhaiten omaan sijoitusportfolioon.

Koska kryptovaluutta kurssit saattavat pienessä ajassa vaihdella huomattavasti, on myös muistettava, että koskaan ei kannata sijoittaa kaikkia varojansa kerralla vaan tehdä sijoittamista pidemmällä aikajanalla. 

Kryptovaluutta kurssit ja uutiset

Kryptovaluutta kursseista kerrotaan paljon tietoa ja uutiset vaihtelevat hyvin paljon riippuen siitä, kuka niitä kirjoittaa. Niitä lukiessa oppii nopeasti huomaamaan, onko taustalla kryptovaluutoista positiivisesti vai negatiivisesti kiinnostunut henkilö. Tietoa on paljon ja siksi niistä on pystyttävä poimimaan luotettava informaatio. Ihan kaikkeen lukemaansa ei voi luottaa.

Juuri siksi varsinkin erilaiset tulevaisuuden analyysit voi lukea, jos ei muuten, niin ainakin mielenkiinnosta. Monet arviot eivät ole osuneet kohdalleen ja jotkut mielellään sanovat jälkeenpäin, että “olihan tilanne jo vähän aikaisemmin nähtävissä”. Se on helppo sanoa jälkeenpäin. Kryptovaluutta uutisia lukiessa on säilytettävä tietynlainen kriittisyys ja se, että ajan mittaan asioista oppii ajattelemaan oman näkemyksensä mukaan.

kryptolompakko